Iedereen heeft een identiteit

Een identiteit: iedereen heeft er een. Het is hoe je jezelf beschrijft. Veel Nederlanders staan lang niet elke dag stil bij hun identiteit, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Wat nou als jouw huidskleur niet wit is? Of wanneer jouw identiteit bijvoorbeeld verbonden is met jouw gender, geaardheid, eigen stijl of uiterlijk?

Dan krijg je er elke dag mee te maken, dat mensen reageren (positief én negatief) op wie jij bent of hoe je er uitziet. Zelfs de nieuwe regering ontkomt niet aan de identiteitsdiscussie. Zo blijft het telkens de vraag of er genoeg vrouwelijke ministers zijn en in hoeverre de nieuwe regering een gezonde afspiegeling is van de multiculturele samenleving.

Wit is ook een kleur

In haar omstreden documentaire “Wit is ook een kleur” liet Sunny Bergman zien, dat veel witte mensen helemaal niet stilstaan bij hun huidskleur. Hierin legt zij bloot, dat verschillen in identiteit en diversiteit te maken hebben met (onbewust) geconditioneerde waarden en normen. Zij bevraagt daar ook jonge kinderen op. Het blijkt dat we een besef van ongelijkheid vaak ongemerkt met de paplepel ingegoten krijgen.

Door hier juist het gesprek over aan te gaan, kunnen de volwassen de ongelijkheid in ieder geval duiden. Dat blijkt de eerste, vaak lastige stap: acceptatie dat niet iedereen de wereld op dezelfde manier ervaart. Dialoog is de manier om vervolgens samen op weg te gaan naar meer gelijkwaardigheid en begrip.

Dat is belangrijk, omdat juist diversiteit een organisatie en de samenleving kracht geeft. Door alle verschillende meningen, ervaringen en culturen te laten deelnemen en gelijkwaardig te behandelen, krijg je een eindresultaat waarbij de som groter is dan de delen.

Diversiteitsbeleid

Veel bedrijven willen graag actief streven naar een (meer) divers personeelsbestand. Daarvoor stellen ze dan diversiteitsbeleid op, om ervoor te zorgen dat er mensen worden aangenomen vanuit verschillende achtergronden en met een breed scala aan identiteiten. De tweede stap wordt echter te vaak vergeten.

Dat is de stap waarbij je ervoor zorgt dat iedereen, ongeacht identiteit, zich ook echt welkom en gewaardeerd voelt in jouw bedrijf. Een goede vertrouwenspersoon kan een organisatie ondersteunen en adviseren op het gebied van integriteit. Zo kunnen mogelijk ongewenste omgangsvormen aan het licht komen. Het is dus zaak om je bedrijf niet alleen divers te krijgen, maar vooral ook te houden!

Je verhaal in vertrouwen vertellen

De ervaringen waarmee een vertrouwenspersoon te maken krijgt, lopen uiteen van verkeerde “grappen” en onnozele vragen, tot daadwerkelijk voortrekken of discrimineren op basis van geslacht, etniciteit of genderidentiteit. Op het werk kun je dan jouw ervaringen delen met een vertrouwenspersoon. Bespreek in alle vertrouwen wat jouw ervaringen betekenen en hoe je, eventueel samen met je werkgever, op een goede manier kunt zorgen voor een oplossing die je verder helpt.

De vertrouwenspersoon van Emergenz. luistert

Wij vinden dat wie je bént, jouw identiteit dus, geen belemmering mag zijn om een rol op het werk (die jij kunt en mag vervullen) uit te oefenen.

Juist omdat het vertellen van je verhaal al moeilijk genoeg is en veel moed vraagt, hebben wij bij Emergenz. een heel diverse groep van vertrouwenspersonen. Zo kan jij je in alle vertrouwen verhaal kwijt bij iemand die je begrijpt, omdat deze persoon bijvoorbeeld ook vrouw, gekleurd en/of homoseksueel is. Dan hoef jij niet eerst door de muur met vragen heen te breken zoals “Is dat echt zo gebeurd?” en “Ze bedoelden het vast niet zo.” Goed luisteren is een vak, en wij kunnen dat als geen ander.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken