Ontspannen terug van vakantie

Na alle drukte vlak voor de vakantie is het heerlijk om even te ontspannen. Maar als je voor vertrek al last had van te hoge werkdruk, dan kun je aan het begin van de vakantie zo maar ziek worden. ‘Leisure sickness’ ofwel het omgekeerde Kortjakje-syndroom noemde Ad Vingerhoets van de Universiteit van Tilburg het ooit.

Het houdt in dat je juist aan het begin van je vakantie of in het weekend ziek wordt. Jouw lichaam negeerde de signalen die duiden op hoge arbeidsbelasting, juist vanwege de werkdruk en al het werk dat nog af moest. Valt de werkdruk weg, dan is er ineens ruimte om de symptomen van stress zoals vermoeidheid en pijn te voelen. En dan kun je ziek worden.

Geleidelijke overgang van werk naar rust en andersom

Eigenlijk is de overgang van grote drukte naar volledige rust ook net te groot. Daarom is het beter om rustig af te bouwen richting je vakantie, of juist tijdens de eerste dagen nog een paar kleien klusjes weg te werken.

Andersom geldt dit nog veel meer. Als je dan eenmaal lekker uitgerust bent, is het niet verstandig om meteen weer volle bak aan de slag te gaan. Geef je hoofd en je lichaam tijd om weer te wennen aan de drukte op het werk. Natuurlijk schreeuwen de vragen en verzoeken je toe vanuit je overvolle mailbox, toch is het belangrijk om de eerste week de druk niet te hoog op te voeren.

Gezond weer aan de slag

Gun jezelf daarom nog een paar dagen vrij nadat je bent thuisgekomen. Doe rustig de was en ruim je spullen op. Door die zachte landing kun je weer wennen aan het idee van je normale ritme en routine. Daarnaast is het een mooi moment om te reflecteren op datgene wat de vakantie zo ontspannend maakte voor je. Waren het de boeken die je hebt gelezen? Of de dagelijkse wandeling in de natuur? Of juist gewoon genieten en even helemaal niks hoeven, dan lekker voor je uit staren?

Kijk dan eens hoe je dat gevoel een plekje kan geven in de je dagelijkse of wekelijkse routine thuis. Plan in je agenda, na het avondeten bijvoorbeeld, een half uur voor jezelf, waarin je dat kunt doen wat jou het beste ontspant. Zonder druk, even tijd voor jezelf nemen. Vrienden, taken thuis of de kinderen zijn ervoor en erna al aan de beurt: deze tijd is van jou. Weet jij al wat jij er mee zou willen doen? Wij weten zeker dat je dan je fijne vakantiegevoel langer vasthoudt en de werkdruk minder vat op je heeft.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken