En toen waren er nog twee…

Wellicht is dat wel een beetje overdreven, maar veel afdelingen zijn in de zomer maanden een stuk leger. Scholen en bouwbedrijven gaan soms gewoon dicht, maar dat geldt lang niet voor alle afdelingen. In een ziekenhuis of op een logistieke afdeling bijvoorbeeld blijft het gewoon net zo druk als altijd. En op een camping of in een hotel is het zelfs topdrukte. Hoe zorg je dan dat je op een fijne manier de zomer doorkomt?

Verdeel de taken en doe niks extra

Een cursus, een extra vergadering voorbereiden? Allemaal leuk en interessant als het rustig is op jouw afdeling in de zomermaanden. Dan kun je juist op zoek gaan naar een stukje verdieping, waar je anders niet aan toekomt.

Voor anderen betekent de zomer echter een hele drukke tijd waarin je met minder mensen meer werk doen. Dan zijn die extra’s juist de dingen die maar even moeten wachten tot de afdeling weer compleet is. Het helpt als je dit van tevoren wel duidelijk overlegt met je baas en je collega’s. Spreek af wat er moet echt gebeuren en wat mag wachten tot september. Dan hoeven zij er ook niet meer aan te denken.

Denk ook aan je eigen vakantie

Soms lijkt het zo druk te worden, dat je geen vrij meer krijgt van je baas. Zo blijkt uit onderzoek van de FNV dat maar liefst 51% van de werknemers in Nederland het lastig vindt om vrije dagen op te nemen. Zorg ervoor dat je ook aan jouw eigen vakantie toekomt.

In de arbeidstijdenwet is niet voor niets vastgelegd dat iedereen recht heeft op vakantie. Jouw werkgever moet je de gelegenheid geven die op te nemen. Dat is nodig voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. En als je daarna terugkomt, dan kun je je werk weer beter aan heb je er meer plezier aan. Dus: vakantie nemen voorkomt verzuim. De Intermediair zette een aantal vragen en antwoorden over vakantiedagen op een rijtje.

Meer handen maken licht werk

Overleg bijtijds met je werkgever of het mogelijk is om tijdelijk mensen in te huren. Die hoeven niet hetzelfde te kunnen als wat jij en je collega’s doen, maar kunnen misschien wel net de druk van de ketel halen. Er zijn genoeg scholieren en studenten die juist in de zomer meer tijd hebben om wat bij te verdienen. Dus ben creatief en overleg met je afdeling of dit een optie is.

Tot slot: vier de zomer

Vergeet niet om van de zomer te genieten. Of jouw afdeling nou helemaal uitgestorven is en het werk stilligt, of dat jullie alle zeilen bij moeten zetten om het werk af te krijgen. Gun jezelf een wandelpauze als het buiten mooi weer is. Haal bijvoorbeeld gewoon eens ijsjes voor de achterblijvers. Of jullie sluiten de lange, drukke week met zijn allen af op een fijn terras. De zomer kom je echt het beste door, als je het voor jezelf en de andere achterblijvers een beetje leuk maakt. Dan voel je de druk vast minder.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken